
Wat kan uw huisarts doen bij hoofdpijn?
Veel mensen gaan uit angst voor een ernstige aandoening of uit schaamte (‘misschien stel ik me wel aan?’) niet naar hun huisarts met hoofdpijnklachten. Dat is zonde! Hierdoor blijft u onnodig lang rondlopen met klachten die in veel gevallen goed behandeld kunnen worden. Meestal wijst hoofdpijn niet op een ernstige onderliggende aandoening, maar het kan wel. Blijf daarom niet rondlopen met hoofdpijnklachten maar ga er tijdig mee naar uw huisarts!
In Nederland is de huisarts het eerste aanspreekpunt voor mensen die problemen hebben met hun gezondheid. De huisarts is een medisch specialist die ook wel generalist wordt genoemd. De kracht van de huisarts ligt erin dat hij/zij overzicht heeft over de totale gezondheidssituatie van zijn/haar patiënten.
De huisarts weet van heel veel ziektebeelden en klachten wat af. Niet zoveel als een specialist maar wel genoeg om te herkennen of u doorverwezen moet worden naar een specialist. Daarnaast weet uw huisarts vaak veel van u als patiënt, van uw gezinssituatie en uw omgeving.
Uw huisarts zal in veel gevallen zelf kunnen vaststellen van welk soort hoofdpijn u last heeft. Uw huisarts kan deze diagnose stellen op basis van wat u hem/haar verteld over uw hoofdpijnklachten, dit wordt een anamnese genoemd. Hij/zij zal u onder andere vragen hoe lang u al hoofdpijn heeft, wat voor soort hoofdpijn het is (bonkend, zeurend, stekend etc.) en hoe vaak u hoofdpijnklachten heeft? Daarnaast zal uw huisarts waarschijnlijk lichamelijk onderzoek doen om een (ernstige) lichamelijke oorzaak voor uw hoofdpijn uit te sluiten. Ook kan het zijn dat hij/zij u vraagt om een hoofdpijndagboek bij te houden gedurende een bepaalde periode om beter inzicht te krijgen in uw klachtenpatroon.
Vaak zal uw huisarts u (of uw kind) bij verdenking op clusterhoofdpijn, migraine en aangezichtspijn doorverwijzen naar een specialist voor verder onderzoek en behandeling, bijvoorbeeld naar een (hoofdpijn)neuroloog of een kinderarts. Ook wanneer uw huisarts de diagnose niet zelf kan stellen of uw hoofdpijn niet voldoende onder controle krijgt, zal hij/zij u meestal doorverwijzen.
Wanneer uw diagnose is gesteld en u bent ingesteld op eventuele medicijnen door een specialist dan zal de huisarts in de meeste gevallen de behandeling weer overnemen en u onder controle houden. In sommige gevallen blijft de specialist ook betrokken bij uw behandeling.