Behandeling bij de kinderarts
Wat kan een kinderarts doen bij hoofdpijn?

Veel kinderen in Nederland hebben last van hoofdpijn. Gemiddeld heeft 1 op de 20 kinderen tot 12 jaar regelmatig hevige hoofdpijn. Op de middelbare school heeft zelfs 1 op de 10 kinderen last van heftige hoofdpijn. Hevige hoofdpijn heeft veel effect op het dagelijks leven van kinderen. Ze worden belemmerd in het buitenspelen, spelen met vriendjes, sporten en hun (school)prestaties lopen terug. De meest voorkomende vormen van hoofdpijn bij kinderen zijn spanningshoofdpijn en migraine.

De kinderarts is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen in de leeftijd van 0 tot ongeveer 16 jaar. De kinderarts behandelt alle aandoeningen bij kinderen waarbij niet geopereerd hoeft te worden. In de kinderjaren wordt de grootste groei en ontwikkeling doorgemaakt, het is dus een belangrijk specialisme.

Kinderen die last hebben van hoofdpijn kunnen door de huisarts worden verwezen naar de kinderarts. Het stellen van de juiste diagnose bij kinderen is over het algemeen lastiger dan bij volwassenen omdat kinderen niet altijd goed uit kunnen leggen wat ze voelen. Vaak zal de kinderarts ook overleggen met en advies vragen aan een neuroloog

Behandeling bij de kinderartsWanneer een kind wordt gediagnosticeerd met een bepaald soort hoofdpijn zal hij/zij in eerste instantie bij een kinderarts onder behandeling blijven/komen. De controles vinden hier over het algemeen ook plaats. Gaat alles goed, is uw kind goed ingesteld op de behandeling, groeit hij/zij goed en functioneert uw kind normaal, dan kunnen de (jaarlijkse) controles ook door de huisarts worden gedaan.

Verschillende vormen hoofdpijn bij kinderen

Veel kinderen in Nederland hebben last van hoofdpijn. Op de volgende pagina’s vindt u uitgebreide informatie over verschillende vormen van hoofdpijn bij kinderen: