Wat kan een neuroloog doen bij hoofdpijn?

Behandeling bij de neuroloog
In Nederland is de huisarts het eerste aanspreekpunt voor mensen die problemen hebben met hun gezondheid. Komt uw huisarts er zelf niet uit of vindt hij/zij het verstandig dat u door een specialist wordt gezien in verband met uw hoofdpijnklachten dan kunt u worden doorgestuurd naar een neuroloog.

Een neuroloog is een arts die gespecialiseerd is in aandoeningen die te maken hebben met de hersenen, de zenuwen, het ruggenmerg en de spieren. Hoofdpijn is één van de klachten waarmee u terecht kunt bij de neuroloog.

Behandeling bij de neuroloogDe neuroloog zal in eerste instantie naar uw verhaal luisteren en daar vragen over stellen. Ook kan het zijn dat hij/zij u vraagt om een hoofdpijndagboek bij te houden gedurende een bepaalde periode om beter inzicht te krijgen in uw klachtenpatroon. Daarnaast kan de neuroloog lichamelijk onderzoek doen om de functie van de hersenen en de zenuwen te testen. Dit onderzoek zal gedaan worden om ernstige oorzaken voor uw hoofdpijn uit te sluiten. Op basis van wat u vertelt en wat de neuroloog tijdens onderzoeken vaststelt zal hij/zij een diagnose kunnen stellen.

Na het stellen van de diagnose zal de neuroloog een behandeling kunnen starten. Het kan ook zijn dat de behandeling die uw huisarts al gestart is niet voldoende werkt. In dat geval kan de neuroloog de behandeling bijstellen.

De meeste neurologen zijn werkzaam in het ziekenhuis. Sommige gespecialiseerde neurologen werken in hoofdpijncentra. Zij worden ook wel hoofdpijnneurologen genoemd. Voor een overzicht voor deze speciale centra kunt u terecht op de pagina hoofdpijncentra. Ook voor een bezoek aan deze neurologen heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig.