Gezonde levenstijl
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen…. Zelfs wanneer u héél gezond leeft, kunt u last hebben van hoofdpijn! Hoofdpijn wordt namelijk niet veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, maar een ongezonde levensstijl kan uw hoofdpijn wél uitlokken en/of verergeren. Neem uw levensstijl eens onder de loep, misschien komt u gewoonten tegen die u eenvoudig kunt aanpassen en zet u daarmee de eerste stap naar een leven met minder hoofdpijn.

Veel van de tips die passen bij een gezonde levensstijl zijn niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. In de dagelijkse praktijk blijken deze tips een positieve uitwerking te hebben op mensen die regelmatig te maken hebben met hoofdpijnklachten.

 • Wees matig met alcohol en stop met roken
  Iedereen kent het verschijnsel ‘kater’ wel. Als u teveel alcohol drinkt, kunt u last krijgen van hoofdpijn. U hoeft niet altijd teveel te drinken om hoofdpijn te krijgen. Veel mensen die last hebben van migraine geven aan dat ze denken aanvallen te krijgen wanneer ze (rode) wijn drinken. Bij mensen die lijden aan clusterhoofdpijn is bewezen dat het drinken van alcohol in een clusterperiode een aanval kan uitlokken.
  Zelf roken, of meeroken in een rokerige ruimte kan een hoofdpijnaanval uitlokken of een bestaande hoofdpijnaanval verergeren
 • Gezonde voedingGezonde voeding
  Gezonde voeding betekent niet dat u alleen nog maar sla mag eten en water mag drinken. Dat is namelijk ook niet gezond. Het Voedingscentrum heeft 5 regels opgesteld als richtlijn voor gezonde voeding. Deze regels hebben onder andere te maken met gevarieerd eten met voldoende groente, fruit en vezels. Niet teveel eten en niet teveel verzadigde vetten eten en op een verantwoorde manier met voedsel omgaan. Op de website www.voedingscentrum.nl vindt u uitgebreide informatie over gezonde voeding
 • Regelmaat
  Regelmatig leven is iets anders dan in een ‘harnas’ leven. De meeste mensen vinden het prettig om hun dagen volgens een vaste regelmaat in te vullen. Mensen met hoofdpijnklachten zijn zeker gebaat bij een bepaalde regelmaat en dan met name regelmatig eten en slapen. Regelmatig eten geeft u energie en voorkomt sterke schommelingen in uw bloedsuikerspiegel. Het overslaan van maaltijden kan u hoofdpijnklachten geven doordat uw bloedsuikerwaarden wel te sterk gaat schommelen.

Regelmatig slapen is van belang omdat pijn een energievreter is. Wanneer u moe wordt, kunt u ook minder goed met de pijn omgaan wat weer leidt tot nog meer vermoeidheid etc. Het is bekend dat migrainepatiënten van een onderbreking van hun slaappatroon een migraineaanval kunnen krijgen. Af en toe een kortere of langere nacht maken is helemaal niet erg, zolang dit maar niet structureel wordt

Overige tips bij verschillende vormen hoofdpijn

Hoofdpijn is een klacht die héél veel voorkomt, bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Het komt voor in verschillende ‘soorten en maten’. Vaag, zeurend, intens, bonkend, knetterend, met steken en lichtflitsen… alles is mogelijk.

De kenmerken, klachten, oorzaken en duur van hoofdpijn verschillen per soort hoofdpijn. Ook de tips om hoofdpijn te verminderen en/of te voorkomen verschilt per soort hoofdpijn. Voor andere tips voor de verschillende vormen hoofdpijn kunt u terecht op de volgende pagina’s: