Er is heel veel informatie te vinden op internet over hoofdpijn maar deze informatie is vaak alleen gericht op degene die zelf last van hoofdpijn heeft. Maar…. hoofdpijn heb je niet alleen! Daarom bieden we hier ook tips en adviezen aan mensen die in hun directe omgeving iemand hebben, een partner, broer, zus, vriendin, vriend, zoon, dochter of collega, die met hoofdpijnklachten te maken heeft.
Voor een partner, gezins- en/of familieleden maar voor ook vrienden, kennissen en collega’s kan het lastig zijn om met iemand om te gaan die regelmatig last heeft van (heftige) hoofdpijnaanvallen heeft. Veelal komen er gevoelens van onmacht, verdriet en frustratie om de hoek kijken. Je wilt van alles doen om te helpen maar je hebt het gevoel dat dat niet gaat. Voor de omgeving is het belangrijk te weten dat zij wel degelijk een ondersteunende rol kunnen spelen.
Mensen die regelmatig last hebben van (heftige) hoofdpijnaanvallen kunnen te maken krijgen met gevoelens van angst, boosheid, onzekerheid, verdriet maar ook schuldgevoel en onbegrip vanuit de omgeving omdat hoofdpijn geen ‘zichtbare’ klacht is.
Hieronder volgen een aantal tips en adviezen om met de hoofdpijnklachten van iemand in uw omgeving om te gaan:
- Herken én erken de klachten van de ander en geef dit ook aan bij die persoon
- Gun de ander de ruimte om een hoofdpijnaanval te doorstaan
- Gun de ander ruimte en tijd om te herstellen van een hoofdpijnaanval
- Maak afspraken over wat u wel en niet opvangt en doet voor degene met hoofdpijn
- Probeer niet te kritisch te zijn naar de ander, oordeel en veroordeel niet
- Voorkom het betuttelen van degene met hoofdpijnklachten
- Adviseer de ander om (professionele) hulp te zoeken en ondersteun hem/haar daarbij waar nodig
Bij bovenstaande tips staat degene met de hoofdpijnklachten centraal, maar minstens zo belangrijk bent u zelf. Omgaan met iemand (in uw naaste omgeving) die regelmatig last heeft van (heftige) hoofdpijnaanvallen, kost u waarschijnlijk ook de nodige energie. Daarom volgen er nu een aantal tips die specifiek betrekking hebben op de omgeving:
- Zoek informatie over hoofdpijn zodat u bepaald gedrag kunt verklaren
- Betrek niet alle reacties van de ander op u persoonlijk, iemand met veel pijn kan soms geïrriteerd, onredelijk of zelfs agressief reageren
- Zoek zelf steun bij mensen in uw omgeving, zodat u ook uw hart kunt luchten en overbelasting bij uzelf kunt voorkomen
- Zoek ontspanning en onderneem leuke dingen waar u weer energie van krijgt
- Geef uw eigen grenzen aan, helpen is prima maar overleg wat u wel en niet aankunt
- Vraag de ingeschakelde professionele hulp om tips en informatie hoe u het beste om kunt gaan met de klachten van de desbetreffende persoon
- Zijn er kinderen? Leg ze uit wat er aan de hand is en geef ze voldoende aandacht
Overige tips bij verschillende vormen hoofdpijn
Hoofdpijn is een klacht die héél veel voorkomt, bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Het komt voor in verschillende ‘soorten en maten’. Vaag, zeurend, intens, bonkend, knetterend, met steken en lichtflitsen… alles is mogelijk.
De kenmerken, klachten, oorzaken en duur van hoofdpijn verschillen per soort hoofdpijn. Ook de tips om hoofdpijn te verminderen en/of te voorkomen verschilt per soort hoofdpijn. Voor andere tips voor de verschillende vormen hoofdpijn kunt u terecht op de volgende pagina’s: