Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die niet vaak voorkomt. Dit betekent dat de huisarts deze vorm van hoofdpijn ook niet vaak tegenkomt in zijn/haar dagelijkse praktijk. Het gevolg hiervan is dat het vaak lang duurt voordat de diagnose clusterhoofdpijn gesteld wordt. Met enige regelmaat wordt clusterhoofdpijn verward met migraine en/of aangezichtspijn. Soms worden patiënten zelfs ten onrechte verwezen naar de oogarts, KNO-arts, tandarts en/of kaakchirurg.

Een extra probleem geeft het stellen van de diagnose chronische clusterhoofdpijn. Dit komt doordat het meest duidelijke kenmerk van clusterhoofdpijn, het afwisselen van periodes met én zonder pijn, zich bij deze vorm van clusterhoofdpijn niet voordoet. Dit maakt het nog lastiger om de juiste diagnose te stellen.

Een goede diagnose is in de eerste plaats van belang voor het starten van de juiste behandeling. Daarnaast geeft de diagnose clusterhoofdpijn u waarschijnlijk ook rust. Veel mensen denken namelijk vanwege de intense pijn in hun hoofd dat ze lijden aan een ongeneeslijke aandoening zoals bijvoorbeeld een hersentumor. Ook al is de pijn zeer ernstig, clusterhoofdpijn is gelukkig niet levensbedreigend.

Met hoofdpijn naar uw huisarts

Hoe lang houdt hoofdpijn aanHet is van belang dat u uw klachten goed en duidelijk aan uw huisarts uitlegt. Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan u inzicht geven in uw hoofdpijn. Wanneer heeft u het meeste last van hoofdpijn? Zijn er omstandigheden die de hoofdpijn bij u uitlokken? Waar zit de hoofdpijn precies? Hoe lang houdt hoofdpijn bij u aan? Door het invullen en bespreken van het hoofdpijndagboek met uw arts, krijgt hij/zij een goede indruk van de soort hoofdpijn die u heeft. Op basis van de gegevens die u heeft opgeschreven en wat u vertelt kan de diagnose worden gesteld en de behandeling worden gekozen die het beste bij u past.

Heeft uw huisarts de diagnose clusterhoofdpijn bij u gesteld dan wordt u in veel gevallen doorverwezen naar een neuroloog. Dit kan een ‘gewone’ neuroloog zijn of een gespecialiseerde hoofdpijnneuroloog. Bent na de diagnose ingesteld op de juiste behandeling dan is er in de meeste gevallen goed te leven met clusterhoofdpijn (clusterhoofdpijn behandelen) Dit neemt natuurlijk niet weg dat deze aandoening een grote invloed heeft of kan hebben op u en uw omgeving.