Hormonale hoofdpijn is een onderschat probleem. Ongeveer 60% van de vrouwen die last heeft van hormonale hoofdpijn gaat hiermee niet naar de huisarts. Dat is zonde! Veel vrouwen denken “het hoort er nu eenmaal bij”. Niets is minder waar, hormonale hoofdpijn valt over het algemeen goed te behandelen en is daarom altijd een reden om naar de huisarts te gaan. Wanneer de huisarts u niet voldoende kan helpen, kunt u ook doorverwezen worden naar een neuroloog
De medicijnen die het beste pijnstillend werken bij hormonale hoofdpijn zijn pijnstillers die in de groep van de NSAID’s vallen. NSAID staat voor Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs. Dit betekent in normaal Nederlands dat deze medicijnen naast een pijnstillende werking ook ontstekingsremmend werken. Het voordeel van deze middelen is dat ze meer pijnverlichting geven dan paracetamol en/of aspirine. Het nadeel is dat er aan het gebruik wel bijwerkingen kleven. De meest genoemde bijwerking is maagpijn. Voorbeelden van dit soort medicijnen zijn bekend onder de volgende merknamen: Ibuprofen®, Aleve®, Naproxen®, Advil Liquid® en Sarixell®.
Het gebruik van teveel pijnstillers kan medicijn afhankelijke hoofdpijn tot gevolg hebben. De kans hierop is bij hormonale hoofdpijn niet groot aangezien deze hoofdpijn ‘slechts’ een paar dagen per maand de kop opsteekt. Gebruikt u daarnaast voor andere vormen hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn, migraine of clusterhoofdpijn ook regelmatig pijnstillers dan moet u wel letten of de hoeveelheid medicijnen die u slikt én de frequentie hiervan.
Houdt u naast het eventuele gebruik van medicijnen ook uw leefstijl goed onder de loep. Wanneer u gezond leeft kan uw lichaam, maar ook uw geest, beter de ‘klappen’ van de hoofdpijn opvangen. Op de pagina tips bij hormonale hoofdpijn vindt u voorbeelden hiervan.