Het stellen van de diagnose hormonale hoofdpijn is over het algemeen niet heel lastig. De hoofdpijn aanvallen zijn meestal duidelijk te koppelen aan de menstruatie. De hoofdpijn komt opzetten in de 2 dagen voor of na de eerste menstruatiedag. Veel vrouwen kunnen de klok erop gelijk zetten.

De diagnose hormonale hoofdpijn vaststellenVoordat de diagnose hormonale migraine wordt gesteld zal er eerst bepaald moeten worden of er sprake is van migraine. De kenmerken van migraine geven u een duidelijk overzicht van de klachten die horen bij deze vorm van hoofdpijn.

Bij hormonale hoofdpijn bent u meestal wel in staat om uw dagelijkse bezigheden voort te zetten. Is er sprake van hormonale migraine dan bent u waarschijnlijk compleet uitgeschakeld. Aanvallen van hormonale migraine zijn bijna altijd heftiger dan aanvallen van ‘gewone’ migraine.

Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan u helpen om inzicht te krijgen in het soort hoofdpijn waar u last van heeft en in de mogelijke oorzaken van uw hoofdpijn. Dit dagboek kunt u met uw (huis)arts bespreken zodat het de arts kan helpen een diagnose te stellen.