	Medicijn afhankelijke hoofdpijn behandelen
De enige behandeling om van uw medicijn afhankelijke hoofdpijn af te komen is stoppen met het gebruik van pijnstillers tegen hoofdpijn. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. U kunt beter in één keer stoppen met alle medicijnen in plaats van langzaam afbouwen. Overleg altijd met uw huisarts voordat u stopt met uw medicijnen. Wanneer u stopt met het innemen van medicijnen tegen hoofdpijn zult u last van ontwenningsverschijnselen krijgen. Het verloop zal er ongeveer zo uitzien:

U ziet… dit gaat geen makkelijke opgave worden! Het duurt een aantal weken voordat u merkt dat u zich beter gaat voelen. Sterker nog u gaat zich waarschijnlijk eerst slechter voelen. Dit maakt de verleiding om dan toch maar weer een pijnstiller in te nemen heel groot.

Het bovenstaande verloop is een indicatie, bij iedereen verloopt het ontwenningsproces verschillend. Veel mensen zijn niet in staat om de eerste weken te werken of hebben thuis hulp nodig. Of dit ook voor u zal gelden is vooraf niet te voorspellen. Het kan, maar het hoeft niet!

Steun

Het stoppen met de medicijnen is een moeilijke opgave. Het is van groot belang dat u steun krijgt van uw gezin, familie en vrienden in de eerste moeilijke maanden. Leg uw omgeving uit wat er gaat gebeuren, wat ze kunnen verwachten en wat het belang is van hun steun voor u.

Daarnaast is het aan te raden om uw huisarts of neuroloog om begeleiding te vragen. Wanneer de hoofdpijn in de eerste weken toeneemt, ligt een terugval namelijk op de loer. Velen pakken dan toch weer een pijnstiller. Gelukkig lukt het 70% van de mensen met een medicijn afhankelijke hoofdpijn om hiervan af te komen. Het is wel van belang om in de toekomst altijd op uw medicijn inname te blijven letten, uit onderzoek blijkt namelijk dat van de mensen die zijn “afgekickt” uiteindelijk toch weer ruim 1/3 terugvalt in het oude patroon van teveel pijnstillers slikken.