Medicijn afhankelijke hoofdpijn bij kinderen
Veel kinderen in Nederland hebben last van hoofdpijn. Gemiddeld heeft 1 op de 20 kinderen tot 12 jaar regelmatig hevige hoofdpijn. Op de middelbare school heeft zelfs 1 op de 10 kinderen last van heftige hoofdpijn. Hevige hoofdpijn heeft veel effect op het dagelijks leven van kinderen. Ze worden belemmerd in het buitenspelen, spelen met vriendjes, sporten en hun (school)prestaties lopen terug. De meest voorkomende vormen van hoofdpijn bij kinderen zijn spanningshoofdpijn en migraine. Medicijn afhankelijke hoofdpijn kan ook bij kinderen voorkomen.	Medicijn afhankelijke hoofdpijn bij kinderen

Het verschil bij medicijn afhankelijke hoofdpijn met volwassenen is dat bij kinderen cafeïne de grootste boosdoener is. Te veel cola, ijsthee en/of energiedrankjes zoals Red Bull zorgen voor het ontstaan van medicijn afhankelijke hoofdpijn, dit wordt ook wel middelen afhankelijke hoofdpijn genoemd. Bij jongeren vanaf een jaar of 16 kunnen pijnstillers een rol gaan spelen in het ontwikkelen van medicijn afhankelijke hoofdpijn. Vanaf die leeftijd nemen steeds meer jongeren pijnstillers in zonder het aan hun ouders te vertellen.

De behandeling bestaat uit het terugdringen van de cafeïne consumptie en/of de te grote inname van pijnstillers stoppen.

Hoofdpijn wijst bijna nooit op de aanwezigheid van een ernstige ziekte. Een hoofdpijndagboek kan u helpen om inzicht te krijgen in het soort hoofdpijn waar uw kind last van heeft en in de mogelijke oorzaken van zijn/haar hoofdpijn.