Medicijn afhankelijke hoofdpijn
Bij veel soorten hoofdpijn zijn er diverse uitlokkende factoren die kunnen zorgen voor het krijgen van hoofdpijn. Bij medicijn afhankelijke hoofdpijn is de oorzaak heel duidelijk…. Er worden te regelmatig pijnstillers en soms ook andere medicijnen geslikt.

Veel hoofdpijnpatiënten lijken gevoelig te zijn voor het ontwikkelen van medicijn afhankelijke hoofdpijn. Er zijn steeds meer pijnstillers nodig om een pijnstillend effect te verkrijgen, maar helaas werken de pijnstillers steeds minder effectief én korter.

Welke medicijnen geven risico op medicijn afhankelijke hoofdpijn?

Het belangrijkste bij het ontwikkelen van medicijn afhankelijke hoofdpijn is de regelmaat waarin u de medicijnen slikt. Dit lijkt belangrijker te zijn dan de hoeveelheid (dosering) die u gebruikt van het medicijn.

De belangrijkste groepen medicijnen die medicijn afhankelijke hoofdpijn kunnen veroorzaken zijn:

  • Eenvoudige pijnstillers
    Oorzaken medicijn afhankelijke hoofdpijnEenvoudige pijnstillers innemen is meestal de eerste stap in de behandeling van spanningshoofdpijn en migraine. Deze middelen zijn vrij verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. Voorbeelden van dit soort medicijnen zijn bekend onder de volgende merknamen: Paracetamol®, Panadol®, Sinaspril®, Aspro® en Aspirine®
  • Sterkere pijnstillers
    Helpen de eenvoudige pijnstillers niet voldoende dan kunt u kiezen voor zwaardere pijnstillers die in de groep van de ontstekingsremmers vallen, ook wel NSAID’s genoemd. Veel van deze middelen zijn ook zonder recept verkrijgbaar bij uw drogist en apotheek. Voorbeelden van dit soort medicijnen zijn bekend onder de volgende merknamen: Ibuprofen®, Aleve®, Naproxen®, Advil Liquid® en Sarixell®. De NSAID’s met een sterkere werking en een hogere dosering zijn wel uitsluitend op recept via uw arts verkrijgbaar.
  • Triptanen
    Helpen de bovengenoemde medicijnen niet voldoende dan zijn er voor mensen die lijden aan migraine ook speciale anti-migrainemedicijnen verkrijgbaar, ook wel bekend als triptanen. Deze medicijnen zijn uitsluitend op doktersrecept verkrijgbaar en bekend onder de volgende merknamen: Almogran®, Imigran®, Fromirex®, Maxalt®, Naramig®, Sumatriptan®, Relpax® en Zomig®
  • Ergotamine
    Ergotamine is een ietwat verouderd middel wat wordt ingezet bij de behandeling van clusterhoofdpijn en migraine.

Een andere mogelijke oorzaak voor medicijn afhankelijke hoofdpijn is het gebruik van cafeïne. Hoewel cafeïne op zich geen medicijn is, kan een hoge inname van cafeïnehoudende producten de kans op medicijn afhankelijke hoofdpijn wel vergroten. Cafeïne zit in koffie, thee, ijsthee, cola en bepaalde energiedrankjes. In veel medicijnen zit coffeïne wat hetzelfde is als cafeïne. Wanneer het gaat om hoofdpijn als gevolg van cafeïne, wordt er gesproken over middelen afhankelijke hoofdpijn.