tips bij medicinale hoofdpijn
Effect van medicijn afhankelijke hoofdpijn op het dagelijks leven

Medicijn afhankelijke hoofdpijn is een chronische hoofdpijn. U heeft dus geen last van aanvallen of periodes met hoofdpijn maar eigenlijk heeft u last van een hoofdpijn die altijd zeurend aanwezig is. U komt in een neerwaartse spiraal terecht van hoofdpijn – medicijnen slikken – nog meer hoofdpijn – nog meer medicijnen slikken- enzovoorts… De medicijnen die u gebruikt om de hoofdpijn te stillen, werken wel maar steeds korter waardoor u nog meer medicijnen nodig heeft.

Tips bij medicijn afhankelijke hoofdpijnDe medicijnen die u (dagelijks) gebruikt tegen de hoofdpijn, helpen u om uw werk te blijven doen, om het huishouden draaiende te houden en om uw activiteiten te kunnen blijven uitvoeren. De afhankelijkheid van de medicijnen kan u onder ander gevoelens geven van:

  • Angst – “Kan ik nog wel zonder medicijnen functioneren?”
  • Nervositeit – “Ik heb geen pijnstillers bij me, hoe kom ik de dag door?”
  • Schaamte – “Ik durf niet te vertellen hoeveel medicijnen ik slik, dit is toch niet normaal?”
  • Depressiviteit – “Die medicijnen helpen steeds minder, hoe kom ik nu nog van de hoofdpijn af? Komt dit ooit nog goed?”

Hoofdpijn is een klacht die niet zichtbaar is en wordt door de omgeving soms helaas gezien als smoes om gemaakte afspraken niet na te komen. Dit kan ook gevoelens van onmacht, boosheid en/of verdriet met zich meebrengen.

De enige oplossing om uit deze situatie te komen, is stoppen met het slikken van de medicijnen. Meer informatie hierover vindt u op de pagina medicijn afhankelijke hoofdpijn behandelen

Tips om medicijn afhankelijke hoofdpijn te verlichten en/of te voorkomen

Zoals hierboven al beschreven staat, is de enige remedie om de klachten te verlichten stoppen met het gebruik van pijnstillers. Het voorkomen van medicijn afhankelijke hoofdpijn is beter dan het genezen ervan. U kunt voorkomen dat u deze vorm van hoofdpijn krijgt door de volgende richtlijnen te volgen:

  • Medicijnafhankelijke hoofdpijnNeem niet meer dan 3 dagen in de week of 15 dagen per maand een pijnstiller in (in welke vorm dan ook)
  • Neem niet meer dan 2 à 3 dagen per week of 10 dagen per maand triptanen in
  • Gebruik bij voorkeur enkelvoudige medicijnen, bijvoorbeeld paracetamol i.p.v. paracetamol met codeïne
  • Neem liever op één dag 3 pijnstillers dan op drie dagen 1 pijnstiller
  • Voorkom zoveel mogelijk het gebruik van ergotamine
  • Beperk het gebruik van cafeïne houdende dranken zoals koffie, thee, ijsthee en verschillende soorten energiedrankjes

Wanneer u twijfelt over de hoeveelheid medicijnen die u inneemt dan kunt een hoofdpijndagboek bijhouden. Door het invullen en bespreken van het hoofdpijndagboek met uw arts, krijgt hij/zij een goede indruk van de soort hoofdpijn die u heeft. Op basis van de gegevens die u heeft opgeschreven en wat u vertelt kan uw arts de juiste diagnose stellen.

De bovenstaande tips zijn met name gericht op degene die lijdt aan medicijn afhankelijke hoofdpijn. Op de pagina tips voor de omgeving staan tips voor uw gezin, familie, vrienden en collega’s om met uw (medicijn afhankelijke) hoofdpijn om te gaan.

Te veel mensen blijven rondlopen met hoofdpijnklachten omdat ze denken dat de dokter niets voor ze kan doen. Veel mensen denken dat hoofdpijn “er nou eenmaal bij hoort”, dit is niet zo! Ga naar uw (huis)arts als uw hoofdpijn ondanks alle genomen maatregelen niet verdwijnt en/of regelmatig terugkeert.