Migraine behandelen
De behandeling van migraine rust op drie pijlers, het vermijden van uitlokkende factoren, het verminderen van hoofdpijn tijdens een aanval en het voorkomen van nieuwe aanvallen (preventie). Helaas is migraine niet te genezen, maar met de juiste behandeling is er over het algemeen goed te leven met deze aandoening.

Het vermijden van uitlokkende factoren

Op de pagina oorzaken van migraine staat een overzicht van veel voorkomende uitlokkende factoren (triggers) bij migraine. Door deze factoren zoveel mogelijk te vermijden kunt u proberen te voorkomen dat u hoofdpijn krijgt. Dat klinkt eenvoudig, maar dit blijkt in de praktijk niet zo te zijn. Op sommige factoren kunt u makkelijk invloed uitoefenen zoals bijvoorbeeld regelmatig leven en voldoende slapen. Op andere factoren heeft u weinig of geen invloed, hierbij kunt u denken aan weersomstandigheden en erfelijke aanleg. Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan u helpen om inzicht te krijgen in bepaalde oorzaken en factoren die een aanval van migraine bij u uitlokken.

Het verminderen van hoofdpijn tijdens een aanval

Een aanval van migraine geeft enorme hoofdpijn en vervelende bijverschijnselen. Prioriteit bij de aanvalsbehandeling is dat deze snel resultaat moet geven. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden beschikbaar:

  • Eenvoudige pijnstillersMigraine behandelen
    Eenvoudige pijnstillers zijn de eerste stap in de behandeling van migraine. Het voordeel van deze medicijnen is dat ze vrij verkrijgbaar zijn en geen bijwerkingen geven. Nadeel hiervan is dat deze medicijnen meestal niet voldoende werken en alleen (deels) helpen bij een hele lichte aanval. Voorbeelden van dit soort medicijnen zijn bekend onder de volgende merknamen: Paracetamol®, Panadol®, Aspro® en Aspirine®
  • Sterkere pijnstillers
    Helpen de eenvoudige pijnstillers niet voldoende dan kunt u kiezen voor zwaardere pijnstillers die in de groep van de ontstekingsremmers vallen, ook wel NSAID’s genoemd. Het voordeel van deze middelen is dat ze meer pijnverlichting geven. Het nadeel is dat er aan het gebruik wel bijwerkingen kleven. De meest genoemde bijwerking is maagpijn. Voorbeelden van dit soort medicijnen zijn bekend onder de volgende merknamen: Ibuprofen®, Aleve®, Naproxen®, Advil Liquid® en Sarixell®
  • Triptanen
    Helpen de bovengenoemde medicijnen niet voldoende dan zijn er speciale anti-migrainemedicijnen, ook wel bekend als triptanen. Het voordeel van deze medicijnen is dat ze snel werken en de kwaliteit van leven enorm verbeteren. De bijwerkingen zijn meestal van korte duur en over het algemeen ook mild. Niet iedere migrainepatiënt reageert goed op triptanen. Er bestaan verschillende soorten triptanen, werkt de ene niet bij u probeer dan, in overleg met uw arts, een andere soort. Gebruik nooit verschillende triptanen tegelijkertijd. Voorbeelden van dit soort medicijnen zijn bekend onder de volgende merknamen: Almogran®, Imigran®, Fromirex®, Maxalt®, Naramig®, Sumatriptan®, Relpax® en Zomig®. Deze medicijnen zijn verkrijgbaar in diverse toedieningsvormen zoals tabletten, zetpillen, neusspray en injecties. Overleg met uw arts wat voor u de juiste keuze is
  • Medicijnen tegen misselijkheid en overgeven
    Veel mensen die een migraineaanval doormaken worden misselijk en/of gaan braken. Dit is sowieso vervelend maar het zorgt er ook nog eens voor dat uw pijnstillende medicijnen niet goed werken omdat u ze uit kunt braken. Bent u heel erg misselijk en bent u al aan het spugen dan zijn deze medicijnen tegen misselijkheid en overgeven ook als zetpillen verkrijgbaar. U kunt deze middelen gebruiken naast de eenvoudige of zwaardere pijnstillers. Bij het gebruik van triptanen zijn deze middelen niet nodig omdat triptanen zelf de misselijkheid al tegengaan. Voorbeelden van dit soort medicijnen zijn bekend onder de volgende merknamen: Domperidon®, Motilium®, Migrafin® en Primperan®

Het voorkomen van nieuwe aanvallen van migraine

Een preventieve behandeling met medicijnen heeft als doel om het aantal aanvallen te verminderen maar ook de duur én de hevigheid hiervan te verminderen. Deze vorm van behandeling zal worden gestart wanneer u meerdere aanvallen per maand heeft die niet voldoende te behandelen zijn.

De medicijnen die u krijgt voorgeschreven bij een preventieve behandeling neemt u dagelijks in. Na enkele weken merkt u al of u baat heeft bij deze behandeling maar het optimale effect laat enkele maanden op zich wachten. Werken de medicijnen goed bij u dan zult u minder aanvallen krijgen en de aanvallen die u krijgt zijn over het algemeen milder dan u gewend bent.

Voor een preventieve behandeling worden medicijnen gebruikt die eigenlijk in eerste instantie voor een ander ziektebeeld worden gebruikt, bijvoorbeeld middelen tegen epileptische aanvallen, hoge bloeddruk of bètablokkers. Deze middelen hebben als “gunstige bijwerking” dat ze migraineaanvallen remmen. Voorbeelden van dit soort medicijnen zijn bekend onder de volgende merknamen: Atacand®, Selokeen®, Sibelium®, Sandomigran® en Topamax®.

Meestal wordt een preventieve behandeling voor een bepaalde periode gegeven. Helpen de medicijnen bij u goed dan wordt er waarschijnlijk na een jaar gekeken of u weer zonder deze medicijnen kunt. Het gebeurt vaak dat u na het stoppen met de preventieve behandeling blijvend minder last houdt van migraineaanvallen. Komen de aanvallen weer regelmatig terug dan kunt u, uiteraard in overleg met uw arts, opnieuw starten met deze vorm van behandelen.

Wanneer u teveel en te vaak pijnstillers of andere medicijnen gebruikt tegen hoofdpijn dan kunt u medicijn afhankelijke hoofdpijn ontwikkelen. De medicijnen hebben dan een averechts effect en houden uw hoofdpijn juist in stand. Dit geldt ook voor medicijnen die u zonder recept van uw (huis)arts bij de apotheek en drogist kunt kopen.

Overige behandelingen

Helaas heeft niet iedereen baat bij een behandeling met medicijnen en helpt het vermijden van uitlokkende factoren (triggers) ook onvoldoende. Bij sommige patiënten worden daarom aanvullende behandelingen geadviseerd zoals ontspanningstherapie en fysiotherapie om de spieren in uw lichaam te ontspannen. Ook kan gedacht worden aan cognitieve gedragstherapie waarbij het omgaan met stress en spanning centraal staat.