Diagnose migraine
In principe kan uw huisarts de diagnose migraine stellen. Hij/zij zal u vragen stellen over de klachten die u heeft, wat voor soort pijn, de bijverschijnselen, de duur van uw hoofdpijn, uitlokkende factoren en eventueel medicatiegebruik. Misschien zal uw huisarts ook lichamelijk onderzoek doen. Bij twijfel kan uw huisarts u doorverwijzen naar een specialist voor bijvoorbeeld een MRI-scan of bloedonderzoek.

De diagnose migraine wordt gesteld als u tenminste vijf aanvallen heeft gehad die tussen de 4 en 72 uur hebben geduurd (zonder behandeling met medicijnen). De hoofdpijn die u voelt, heeft in ieder geval twee van de volgende kenmerken:

  • Pijn aan één zijde van uw hoofdDiagnose migraine
  • Kloppende, bonkende pijn
  • De hoofdpijn is zeer hevig en beperkt u in uw dagelijkse bezigheden
  • Tijdens een aanval wordt de pijn erger bij lichamelijke inspanning
  • Misselijkheid en/of braken
  • Overgevoelig voor licht en/of geluid

Een goede diagnose is in de eerste plaats van belang voor het starten van de juiste behandeling. Daarnaast geeft de diagnose migraine u ook rust. Veel mensen denken namelijk vanwege de intense pijn in hun hoofd én de bijverschijnselen zoals niet goed kunnen zien en/of praten dat ze lijden aan een ongeneeslijke aandoening, zoals bijvoorbeeld een hersentumor

Met hoofdpijn naar uw huisarts

Het is van belang dat u uw klachten goed en duidelijk aan uw huisarts uitlegt. Het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan u inzicht geven in uw hoofdpijn. Wanneer heeft u het meeste last van hoofdpijn? Zijn er omstandigheden die de hoofdpijn bij u uitlokken? Waar zit de hoofdpijn precies? Hoe lang houdt hoofdpijn bij u aan? Door het invullen en bespreken van het hoofdpijndagboek met uw arts, krijgt hij/zij een goede indruk van de soort hoofdpijn die u heeft. Op basis van de gegevens die u heeft opgeschreven en wat u vertelt, kan de diagnose worden gesteld en de behandeling worden gekozen die het beste bij u past.

Bent na de diagnose ingesteld op de juiste behandeling dan is er in de meeste gevallen goed te leven met migraine (migraine behandelen) Dit neemt natuurlijk niet weg dat deze aandoening een grote invloed heeft of kan hebben op u en uw omgeving.