
Hoe vaak komt migraine voor?
Migraine komt veel voor, het is samen met spanningshoofdpijn de meest voorkomende soort hoofdpijn. Ongeveer 3 miljoen Nederlanders lijden aan migraine, per dag maken ongeveer 70.000 van hen een migraineaanval door. Sommige mensen hebben “slechts” één of een paar migraineaanvallen per jaar, anderen hebben iedere maand of zelfs wekelijks last van migraineaanvallen. Dit heeft uiteraard een enorme impact op het sociaal en maatschappelijk leven.
In principe kan iedereen migraine krijgen, toch zie je het binnen bepaalde families vaker terug wat wijst op een erfelijke factor. Migraine komt zowel bij mannen als vrouwen voor, maar vrouwen hebben er 2 tot 3 keer vaker last van dan mannen. Dit is voor een groot deel te verklaren door lichamelijke en hormonale verschillen tussen mannen en vrouwen. Ongeveer 1 op de 10 vrouwen heeft tijdens haar menstruatie last van migraine, dit wordt ook wel hormonale migraine genoemd. Wanneer voor deze vrouwen alle migrainedagen per jaar bij elkaar worden opgeteld, komen ze uit op minstens één maand per jaar migraine!
Ook kinderen kunnen last hebben van migraine. In Nederland zijn er ongeveer 200.000 kinderen onder de 16 jaar die last van migraineaanvallen hebben. De klachten die kinderen hebben bij migraine verschillen van de klachten die volwassenen doormaken. Ook duurt een aanval bij kinderen over het algemeen korter. Meer informatie hierover vindt u op de pagina migraine bij kinderen
Hoe lang duurt migraine?
Een migraineaanval bestaat uit 5 verschillende fasen. Deze fasen zijn niet bij iedereen even sterk aanwezig en kunnen verschillen in duur en intensiteit. Gemiddeld genomen ziet een migraine aanval er zo uit:
Voor meer informatie over het verloop van een migraineaanval kunt u terecht op de pagina kenmerken migraine onder het kopje de vijf fasen van een migraine aanval.
Heeft u vaker een aanval van migraine gehad dan zult u de voortekenen sneller gaan herkennen in de loop van de tijd. De hierboven genoemde signalen kunnen per persoon verschillen, maar zijn voor iedere patiënt meestal bij elke aanval hetzelfde. Wanneer u de signalen tijdig herkent, kunt u ook vroegtijdig actie ondernemen om de aanval zo snel en goed mogelijk te behandelen. Informatie hierover vindt u op de pagina tips bij migraine en migraine behandelen