Niet veel mensen zijn op de hoogte van het feit dat kleine kinderen en zelfs baby’tjes last kunnen hebben van spanningshoofdpijn. Kinderen vinden het vaak heel moeilijk om hun pijnklachten te omschrijven wat het stellen van een diagnose ook lastig maakt.
Hoofdpijn heeft veel effect op het dagelijks leven van kinderen. Ze worden belemmerd in het buitenspelen, spelen met vriendjes, sporten en hun (school)prestaties lopen terug.
Kenmerken van spanningshoofdpijn bij kinderen
De kenmerken van spanningshoofdpijn bij kinderen zijn meestal gelijk aan die bij volwassenen. De klachten die horen bij spanningshoofdpijn zijn:
- Pijn aan beide zijden van het hoofd
- Gevoel alsof er een strakke band om het hoofd zit
- Doffe en drukkende pijn
- De hoofdpijn is licht tot matig intens
- De pijn wisselt in intensiteit gedurende de dag
De plaats waar uw kind pijn in zijn/haar hoofd heeft verschilt per persoon, net als de intensiteit van de pijn voor iedereen verschillend kan zijn. Naast de bovengenoemde kenmerken kan uw kind ook last hebben van:
- Pijnlijke, stijve en gespannen nek
- Pijnlijke, stijve en gespannen schouders
- Misselijkheid bij toenemende hoofdpijn (niet overgeven)
Uitlokkende factoren van spanningshoofdpijn bij kinderen
Er kunnen veel uitlokkende factoren zijn die deze hoofdpijn veroorzaken. Deze factoren verschillen niet veel voor volwassenen en kinderen. Meer informatie over de uitlokkende factoren bij spanningshoofdpijn leest u op de pagina oorzaken van spanningshoofdpijn
De behandeling van spanningshoofdpijn bij kinderen
Wanneer u weet wat de uitlokkende factoren zijn waardoor uw kind hoofdpijn krijgt, kunt u proberen deze situaties en/of omgeving te vermijden (bijvoorbeeld rokerige ruimtes). Een goede lichaamshouding en slaaphouding zijn ook belangrijk voor uw kind. Een fysiotherapeut en/of oefentherapeut kunnen u ondersteunen om uw kind een goede houding aan te leren. Het belangrijkste wat u zelf kunt doen is uw kind niet te lang in dezelfde houding laten zitten (bijvoorbeeld achter de computer of bij het televisie kijken).
Stress is een belangrijke veroorzaker van spanningshoofdpijn, ook bij kinderen. Schoolreisjes, de eigen verjaardag, een feestje van vriendjes of vriendinnetjes en/of toetsen op school kunnen grote stressfactoren zijn voor kinderen. Het is belangrijk voor uw kind om voldoende ontspanning te hebben in de vorm van bezigheden waar uw kind energie van krijgt en plezier in heeft.
Tot slot is een gezonde levensstijl van belang om spanningshoofdpijn bij uw kind te verminderen en/of te voorkomen. Wanneer uw kind voldoende nachtrust krijgt, lekker buiten speelt voor de nodige lichaamsbeweging en daarnaast gezond en regelmatig eet, dan heeft uw kind waarschijnlijk weinig last van spanningshoofdpijn.
Soms krijgt uw kind medicijnen voorgeschreven om de hoofdpijnklachten te verminderen. Hierbij geldt hetzelfde als voor volwassenen. Wanneer uw kind teveel en te vaak pijnstillers of andere medicijnen gebruikt tegen hoofdpijn dan kan hij/zij medicijn afhankelijke hoofdpijn ontwikkelen. De medicijnen hebben dan een averechts effect en houden de hoofdpijn juist in stand. Dit geldt ook voor pijnstillers die u zonder recept van uw (huis)arts bij de apotheek en drogist kunt kopen.
Hoofdpijn wijst bijna nooit op de aanwezigheid van een ernstige ziekte. Een hoofdpijndagboek kan u helpen om inzicht te krijgen in het soort hoofdpijn waar uw kind last van heeft en in de mogelijke oorzaken van zijn/haar hoofdpijn.