Hoe lang duurt spanningshoofpijn
Hoe vaak komt spanningshoofdpijn voor?

Spanningshoofdpijn is samen met migraine de meest voorkomende soort hoofdpijn. Naar schatting heeft 2 op de 3 personen wel eens last van spanningshoofdpijn. De meeste mensen ervaren dit als een “gewone” hoofdpijn die af en toe opspeelt. Een klein percentage Nederlanders heeft veel of zelfs dagelijks last van spanningshoofdpijn.

Vrouwen hebben over het algemeen meer last van spanningshoofdpijn dan mannen. Waarom dit zo is, is niet helemaal duidelijk. Van sommige factoren wordt aangenomen dat ze hierbij een rol spelen zoals vrouwelijke hormonen, lichaamsbouw en lichaamshouding.

De meeste spanningshoofdpijn wordt gemeld door mensen in de leeftijdsgroep tussen de 25 en de 45 jaar.

Hoe lang duurt spanningshoofdpijn?

De hoofdpijn kan zeer geregeld optreden, dan is er sprake van chronische spanningshoofdpijn. Komt het af en toe opzetten dan wordt er gesproken over episodische spanningshoofdpijn.

  • Episodische spanningshoofdpijn varieert van 30 minuten tot 7 dagen
  • Chronische spanningshoofdpijn komt meer dan 15 dagen per maand voor

Helaas is het zo dat episodische spanningshoofdpijn op den duur over kan gaan in chronische spanningshoofdpijn. Ook kan chronische spanningshoofdpijn overgaan in medicijn afhankelijke hoofdpijn als er teveel en te vaak pijnstillers of andere medicijnen tegen hoofdpijn worden geslikt. Kijk voor meer informatie hierover op medicijn afhankelijke hoofdpijn