Header-Ziektebeeld hoofdpijn
Het woord hoofdpijn zegt het eigenlijk al…het is een pijn die zich in het hoofd bevindt en kan variëren van licht zeurend tot intens bonkend. Hoofdpijn zit niet in de hersenen, deze bevatten namelijk geen pijnzenuwen. De pijn kan zitten in de bloedvaten die de hersenen omringen, in de hersenvliezen, de hoofdhuid, in de neusbijholten of de aangezichtsspieren. Ook kan de pijn uitstralen vanuit de nek.

Beschrijving ziektebeeld hoofdpijnBijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Meestal is dit niet zo erg en kan de pijn makkelijk worden verminderd met wat rust en/of een pijnstiller. Vaak is er een duidelijk aanwijsbare reden voor uw hoofdpijn. U heeft bijvoorbeeld in spanning gezeten over een sollicitatiegesprek en na het gesprek “komt de spanning eruit” in de vorm van hoofdpijn. Misschien heeft u een erg gezellig avondje doorgebracht met vrienden en daarbij teveel gedronken waardoor u de volgende dag opstaat met een kater. Ook kunt u te vast hebben geslapen of juist heel slecht hebben geslapen. Allemaal veel voorkomende oorzaken van hoofdpijn. Maar wat nu als u vaak last heeft van hoofdpijn, de pijn regelmatig terugkomt én het u belemmert in uw dagelijks functioneren. Dan heeft u misschien last van een ander soort hoofdpijn.

Soorten hoofdpijn

Hoofdpijn is meestal een signaal van het lichaam dat er iets anders aan de hand is. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van verkrampte nekspieren wat leidt tot hoofdpijn. Misschien heeft u last van migraine of gebruikt u medicijnen die als bijwerking hoofdpijn kunnen geven.

Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, migraine, medicijn afhankelijke hoofdpijn, aangezichtspijn en hormonale hoofdpijn. De oorzaken voor deze verschillende soorten hoofdpijn zijn onderling verschillend, net als de klachten, de behandeling en de tips om hoofdpijn te voorkomen en/of te verminderen. Voor al deze informatie kunt u terecht op de pagina’s die beschreven zijn onder het kopje soorten hoofdpijn

Behandeling van hoofdpijn

Afhankelijk van de soort hoofdpijn die u heeft is er in veel gevallen een behandeling mogelijk. Dit kan zijn een behandeling op basis van medicijnen, maar ook bijvoorbeeld fysiotherapie kan een optie zijn. Wanneer de hoofdpijn zo heftig is dat deze gevolgen heeft in uw dagelijks leven, u uw werk niet meer goed kunt uitvoeren tijdens hoofdpijnaanvallen en/of uw sociale leven er onder te lijden heeft, ga dan in ieder geval naar uw huisarts. Hoofdpijn is géén aanstellerij!

Naast deze informatie kunt u op de volgende pagina’s terecht voor uitgebreide informatie over: